24.8° C  
Bewolkt(advertentie)Klimaat
Hongarije heeft een gematigd landklimaat. Grote wateroppervlakten hebben maar weinig invloed op het klimaat. Desondanks hebben, met name in het zuidwesten, de Adriatische- en Middelandse zee toch een enigszins temperende invloed op weer en klimaat. Hierdoor zijn normaal gesproken de zomers niet zo extreem heet en de winters niet zo extreem koud als in landen met een echt landklimaat. Men zegt dat het zuidwesten van Hongarije een sub-mediterraan klimaat heeft. Dat is lichtelijk overdreven omdat in landen met een (sub-) mediterraanklimaat zelden of nooit nachten met (zeer) strenge vorst voorkomen.

Ook het gegeven dat Hongarije in feite in een grote kom ligt, omringd door bergketens als de Alpen, de Karpaten en het Kroätisch gebergte, biedt Hongarije veel bescherming tegen extreme weersinvloeden. Zo waait het in Hongarije bijvoorbeeld zelden sterk, behalve tijdens zware onweersbuien.

Gemiddeld valt 30 tot 60 mm neerslag per maand, deze neerslag valt meestal tijdens vrij kortdurende (onweers)buien, echt langdurige regenperiodes zijn zeer uitzonderlijk.

(Tekst gaat onder de afbeelding verder.)Zomerse dagen met temperaturen rond 35ºC of nog hoger zijn zeker niet ongebruikelijk. Ook winterse nachten met vorst tot -20ºC zijn geen echte uitzondering. In de regel zijn de zomers lang met veel zonneschijn en van tijd tot tijd een stevige regen- of onweersbui. Na een dergelijke bui keert de zon vaak weer spoedig terug. Het kan tot begin oktober, of nog verder in het jaar, heerlijk nazomeren in Hongarije.

Hongarije heeft, na Portugal, het hoogste aantal zonne-uren van Europa: gemiddeld ruim 2.000 uur zonneschijn per jaar. Nederland en België hebben ongeveer 1.500 uur zonneschijn per jaar.

De winters zijn relatief kort, de enige echte winter maand is januari. In de regel sneeuwt het voor eind december zelden in Hongarije. Februari kan nog een echte wintermaand zijn maar kan ook al prachtige voorjaarsachtige dagen brengen. Maart is zelden een echte winterse maand, maar er zijn uitzonderingen natuurlijk. April en mei zijn maanden met vaak heerlijk voorjaarsweer.

Noordwest
Het noordwesten staat wat meer onder invloed van de Alpen. In het noordwesten is het ´s-zomers meestal een paar graden koeler dan gemiddeld in Hongarije. Koufronten trekken in de regel via het noordwesten het land in. In de winter zijn, met name de nachten, hier wat milder.

Noordoost
In het noordoosten ligt het Bükk- en Mátrágebergte, in de hogere delen van dit gebied is het in de zomer meestal wat koeler en in de winter kan het er zeer streng vriezen. De meeste neerslag van Hongarije valt in dit gebied maar de verschillen met de rest van Hongarije zijn niet extreem groot.

Zuidoost
Hier worden in de zomer doorgaans de hoogste temperaturen gemeten, zowel dag- als nachttemperaturen. In het zuidoosten valt gemiddeld de minste neerslag.

Zuidwest
Zuidwest Hongarije heeft net als de rest van Hongarije een gematigd landklimaat maar in het zuidwesten is de invloed van de Adriatische- en Middellandsezee wel iets groter dan in de rest van het land. Het voorjaar begint hier wat vroeger, de bomen zitten vaak twee weken eerder in het blad dan elders in Hongarije. Doorgaans zijn hier de winters ook iets milder en de zomers iets minder extreem. Er valt hier een gemiddelde hoeveelheid neerslag.


Contact | Copyright & Cookies | Over het Weerstation | Meten is weten