(advertentie)Over mij
Altijd al heb ik grote belangstelling gehad voor het weer en kan ik vol bewondering genieten van alle weersverschijnselen. Tot een daadwerkelijke weerhobby was het nooit gekomen simpelweg omdat de tijd mij daarvoor ontbrak. Ik had al een tijdrovende hobby: programmeren en websites bouwen. Naast een druk bestaan was er geen ruimte voor een tweede hobby. Nadat ik met mijn toenmalige partner in 2009 de rust van Hongarije opzocht, en in de jaren daarna de grootste opknapklussen aan het huis waren geklaard, kwam er tijd vrij. In januari van 2012 heb ik een weerstation aangeschaft, gekoppeld aan PC en server en de nodige programma's geschreven. Na eerst wat voor mezelf experimenteren met het opstellen van een dagelijks weerbericht publiceer ik sinds begin 2012 iedere ochtend een weerbericht voor Hongarije.

Door omstandigheden in de privésfeer moest het toenmalig Weerstation Cikó eind 2014 ontmanteld worden en is het meer dan een half jaar niet actief geweest. In het voorjaar van 2015 werd het weerstation opgebouwd in het centrum van Pécs en ging verder als Weerstation Pécs Hongarije. Van 2016 tot eind 2021 was de locatie van het weerstation het plaatsje Polány gelegen tussen het Balaton en Kaposvár. De naam werd op dat moment gewijzingd in Weerstation Hongarije, dit om minder plaatsafhankelijk over te komen. Sinds de 2022 is de lokatie de plaats Igal in Somogy.

Om voor geheel Hongarije een weerbericht op te kunnen stellen heb ik uiteraard aan mijn eigen weergegevens niet voldoende. Maar omdat via het weerstation continue (eens per minuut) diverse weerdiensten van weerdata voorzien worden krijgen ik daarvoor als tegenprestatie weergegevens en -kaarten terug. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van diverse vrij toegankelijke bronnen.

Iedere ochtend wordt tenminste één uur uitgetrokken om alle gegevens en kaarten te bestuderen en intrepreteren. Daarna wordt de weerkaart gemaakt en het weerbericht opgesteld en gepubliceerd. Daarbij komt niet alleen kennis en ervaring kijken maar ook een stukje intuïtie. Iedere dag beleef ik er weer veel plezier aan!

Jos van Ruitenbeek


Contact | Copyright & Cookies | Over het Weerstation | Meten is weten