(advertentie)
Over de zon

Zonsverduistering
Soms schuift de maan voor de zon langs zodat de heldere zon deels of totaal wordt afgedekt. Een totale zonsverduistering ontstaat als zon, maan en aarde -in die volgorde- precies op een lijn staan. De schaduw van de maan scheert over de aarde. Je moet op de juiste plek op aarde staan om de schaduw volledig over je heen te krijgen. Bij een ringvormige verduistering staat de maan zo ver van de aarde dat de maanschijf te klein is om de zonneschijf volledig af te dekken: tijdens de totaliteit blijft er een ring zonlicht zichtbaar rond de maanschijf. Op 3 oktober 2005 was in Europa opnieuw een ringvormige zonsverduistering te zien, maar dan in Spanje. Het fenomeen was toen ook in Noord-Afrika zichtbaar. In ons land is de eerstvolgende eclips, vergelijkbaar met die van 11 augustus 1999, pas in 2081 te zien. Een nog grotere zonsverduistering vindt hier plaats in 2093, wanneer in Noord-en Noordoost-Nederland een ringvormig zonsverduistering is te zien. België ziet in 2090 bij ondergaande zon nog net een totale verduistering. Pas in het jaar 2135 is in ons land voor het eerst sinds 1715 een totale zonsverduistering te zien. Zeven jaar later, in 2142 weer een en daarna in 2151 nog een.

Bron KNMI

Tekst gaat verder onder de foto.



Zonkracht en UV
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de zonkracht, een UV-index (UVi) kan variëren van 0, wanneer er geen UV is tot 16 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. (In Nederland en België is 8 UVi het maximum.)

Bron KNMI

Zonne-energie
Niets heeft zoveel energie als de zon. Evenveel energie als 10 miljoen vaten olie per seconde, per wereldburger. De wolken houden 40% van het zonlicht tegen. En toch levert de zon 10.000 keer zoveel energie als we met z'n allen op aarde nodig hebben. Als we een gebied ter grootte van Nederland volzetten met zonnepanelen, hebben we genoeg elektriciteit voor de hele wereld. Zelfs in Nederland geeft de zon meer dan genoeg energie. Op een plat vlak van een meter bij een meter levert de zon in de zomer zo'n 200 Watt (W) en in de winter 20 W gemiddeld is dat 110 W per vierkante meter. Op een schuin vlak naar het zuiden met een hellingshoek van 35º is dit zelfs 125 W.

Weerstation Hongarije berekend de energie van de zon aan de hand van het principe   • Solar in a jar


Contact | Copyright & Cookies | Over het Weerstation | Meten is weten